poniedziałek, 14 czerwca 2010

Sezon nalewkowy i co zakwitło w ogrodzie

Uwielbiam nalewki, stąd cieszy mnie bardzo, że można właśnie rozpocząć ich produkcję. Sezon rozpoczynam od zrobienia nalewki z kwiatów czarnego bzu, które w tej chwili kwitną wszędzie w ogromnej ilości. Z zebranych kwiatów powstaje również syrop.


Przepis na syrop:

30 rozwiniętych kwiatów czarnego bzu
1 kg cukru
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
1 litr wody

Kwiaty obrać z łodyg , zalać 1 litrem gorącej wody, dodać kwasek lub sok z cytryny i odstawić na 2 dni.
Po 48 godzinach sok przelać przez gaze, dodać cukier i zagotować.Wlać syrop do czystych słoiczków i zakręcić .Dla pewnoćci, aby słoiki dobrze się zamknęły pasteryzujemy ok. 5 -10 minut.

Ogrodowe piękności:




Słonecznych dni!

2 komentarze:

  1. Syropik ja też robiłam..
    Kwiaty masz piękne!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję!Przyroda dostarcza nam teraz tylu inspiracji,że tylko z tego korzystać.
    Raz jeszcze dziękuję za odwiedziny i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za Twój komentarz :).